Blue Future Innovation, Entreprenör, Inspiration, Ledarskap

Vadå entreprenör? Eller företagare?

Jag får ofta höra att ”du är en riktig entreprenör”. Instinktivt svarar jag direkt ”nej, det är jag inte alls”. Men jag vet faktiskt inte riktigt varför jag värjer mig för det epitetet. Kanske för att jag kopplar begreppet entreprenör till en person som tror så där sjukt starkt på en idé – helst ska ingen annan tro på idén, och kanske inte ens förstå den, då är den som bäst – och sådana idéer har ju inte jag. Visst, skillnaden mellan en entreprenör och en företagare är förstås hårfin, så hårfin att jag kanske borde hålla med om att jag är entreprenör. Men jag trivs ändå bäst med att bli beskriven som företagare.

I vårt innovationsbolag – Blue Future Innovation – jobbar vi med olika typer av idéer, innovationer och produkter, och där har vi mycket kontakt med människor som definitionsmässigt – i alla fall enligt mitt sätt att se det – är entreprenörer. De har en stark tro på sin idé, de har modet att göra det de älskar och de jobbar stenhårt för att deras idé ska bli verklighet.

Vår uppgift är att på olika sätt hjälpa till och agera så att entreprenören får det stöd som gör att idén lyfter och blir ett företag. Lite som en spindel i nätet, skulle man kunna säga. Det är fantastiskt kul och stimulerande att få vara med och skapa företag av idéer som vissa gånger redan har fått patent och andra gånger är på idéstadiet. Tyvärr är det inte så enkelt att alla idéer lyfter och får bärighet. Utmaningen ligger i att veta vilka idéer som är värda att satsa på, ha skicklighet och lite tur med timingen, och att veta när det är dags att släppa taget.

Vi har under drygt ett halvårs tid arbetat ganska intensivt med en mycket bra idé som vi in i det längsta trodde mycket på. Vi hade svårt att släppa taget – bland annat för att det där med att ge upp inte ligger för oss. Kanske ska man kalla det något annat än att ”ge upp”? Låter det bättre om man definierar det som att ”släppa taget och gå vidare”? För att veta när det är dags att släppa taget och gå vidare är något som jag tror att vi alla borde bli bättre på. Att svälja stoltheten och att reflektera över vad som gått snett (och förstås vad som gått bra) är tusan så nyttigt att ta med sig in i nästa projekt. För projekt finns det gott om. Bättre då att lägga sin energi på idéer som har potential att nå marknaden.

Linda

 

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.