Blue Future Innovation, Entreprenör, Inspiration, Ledarskap

When you don’t have the answer to business growth

I min förra blogg skrev jag om entreprenörskap och den här handlar om samma ämne. Det är många som bygger företag som inte vågar säga ”jag kan inte” eller ”hjälp mig”. Till och med när hjälp, kompetens och nya infallsvinklar finns så nära som i de egna leden. Man tycker ju att det borde vara både enkelt och självklart att tillvarata medarbetarnas idéer och förslag. Men när man är starkt fokuserad på att lyckas kan det vara svårt att släppa blicken på målsnöret och vara mottaglig för att ta emot hjälp på vägen. På Blue Future Sweden har vi gått från åtta till närmare 40 medarbetare på 18 månader – och då hinner det hända en del saker. Vi har haft ett skiftande behov av organisation, och kravet på ledarskapet har helt naturligt förändrats under resans gång. Till exempel i vårt innovationsbolag, Blue Future Innovation, har vi fokuserat på att utveckla produkter som marknaden vill ha – i en tillräckligt hög takt för att de ska vara självfinansierande – innan pengarna tar slut. När sedan produkten och verksamheten lyfter krävs en utvecklad organisation och ett annat ledarskap. Vi ser väldigt ofta att man under den tidiga delen av utvecklingsresan inte har svar på allt. Det händer så mycket som är svårt att förutse, men som icke desto mindre är nödvändigt att förhålla sig till. Och då ska man inte vara rädd för att be om råd, tips och hjälp. Och tyvärr är det inte sällan grundaren som är flaskhalsen, och då är det viktigt att man själv är medveten om det, att man förhåller sig saklig till det och inte minst att man agerar konstruktivt. För visst är det väl otroligt onödigt att man kommer så långt att man får utveckla sina idé, men att själva idén inte ges optimala möjligheter för att kravbilden och komplexiteten ökar under resans gång. Det finns ju hjälp att få. Ett annat faktum man måste hantera i ett bolag är att rollerna förändras över tid. En växande organisation medför ofta att ansvaret blir otydligare i samma takt som verksamheten växer. Och ibland kan det vara svårt att se det när man själv sitter mitt i den dagliga verksamheten. Det kan t ex vara så att man fokuserar så starkt på nyanställningar att kundfokuset blir sämre eller att kvaliteten blir drabbad för att inköpsprocessen får all uppmärksamhet. Eller att alla instruktioner inte är så glasklara som man själv tror, dvs att man faktiskt inte har samma förväntan på en medarbetares roll och prestation som personen själv (och kanske andra kolleger) har. Ser man på en verksamhets tidiga utvecklingsfas är det ofta svårt att ”bara” ha en enda renodlad roll, utan man måste arbeta med ett flexibelt förhållningssätt, anpassa sig och arbeta med flera olika uppgifter (som dessutom varierar över tid), och det passar naturligtvis inte för alla. Det finns såklart medarbetare som både kan och vill arbeta så, och som gör det alldeles lysande. Men det finns andra som inte alls passar för de förutsättningarna och ibland måste man omplacera. Det är ganska mycket man ska kunna, veta och göra (och inte göra …). Men ingen kan allt. Så ta hjälp! Det finns många där ute som gärna hjälper er att ta nästa steg i utvecklingen. Det finns misstag som andra gjort som ni inte behöver göra, och det finns en enorm resurs- och kompetensbank att ta del av. I vårt innovationsbolag har vi förmånen att arbeta med flera företagare som bollplank. Och vi möter ofta uppfattningen att entreprenörer förväntas kunna ”allt”. Men nej, det måste man inte alls. Det är ju omöjligt. Bolla hellre med någon när du känner dig osäker. Du kommer att vinna på det i längden. Att sopa bekymmer och orosmoln under mattan är kontraproduktivt och är knappast vägen till lönsamhet. Och de som vill hjälpa dig vill verkligen ditt bästa – de är på din sida. /Linda
Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.