Entreprenör, Inspiration, Ledarskap, Okategoriserade

Nyfikenhet och kolleger i branschen

”Vilka är era konkurrenter?”, ”Är ni konkurrenter med dem eller dem?”, ”Hur kan ni ta marknadsandelar, det finns väl hur många som helst som ni?”. Det är påståenden och frågor jag får nästan dagligen. Det händer också att kolleger i branschen är nyfikna och gärna vill vet vad vi gör. Inte sällan vill de veta mer om andra än de är beredda att delge om sig själva.

Personligen tror jag att det finns mer än tillräckligt med kunder, kärlek och möjligheter för att kunna delge det vi gör. Ju mer vi pratar med varandra desto mer kan vi lära oss av varandra. Dessutom kan det faktiskt ge möjligheter till givande samarbeten. Det är lite osunt – ja, nästan lite korkat – att se en fiende i varje konkurrent. Så när en konkurrent har gjort något bra eller genomfört ett projekt som du gärna hade gjort, försök att fokusera på det positiva och vad du kan lära av det, istället för att avfärda det med ”det där hade jag gjort bättre”.

Men för att uppehålla oss lite kring frågan vilka konkurrenter vi har och vad vi gör, så väljer vi att söka samarbeten. Vi gillar teamwork! Vi studerar vinnare i olika branscher och sedan försöker vi skapa vår egen väg. Vi anstränger oss för att vara innovativa och nytänkande. Att bara jämföra, och sedan ändå fortsätta gräva precis där vi står, är varken särskilt roligt eller innovativt.

En nyckel till att hitta sin egen väg är att våga vara mer innovativ än andra. Och en nyckel till att vara mer innovativ än andra är att studera innovatörer i andra branscher.

Det är heller inte så dumt att studera motgångar och förluster, för det håller dig skarp.

Här vill jag poängtera att studera företag som misslyckats inte alls är samma sak som att fokusera på sitt eget misslyckande. Snarare är det att dra lärdom för att undvika att begå samma misstag andra redan gjort.

Hälsningar

Linda

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.