Entreprenör, Inspiration, Ledarskap

Det är viktigt att få till en riktig slapparhelg

Söndag kväll och jag ser tillbaka på en riktig slapparhelg. Har knappt tagit mig ur pyjamasen på hela helgen.

Varför är det så bra att vila då? Mycket bra fråga. Det kan kännas som att man spiller tid när man gör ”ingenting”, tid som man skulle kunna använda till något produktivt. Men vila är så viktigt av flera skäl. Hjärnan behöver vila för att återhämta sig och för att hålla sig skarp. Hjärnan fungerar som en muskel; när du fuskar med vilan så blir hjärnan trött och fungerar sämre. När jag är trött är jag inte så kreativ heller och jag blir sämre på att hitta lösningar. Det är till och med hjärnan som först påminner mig om att jag är trött. Sedan behöver det väl knappast nämnas, men jag gör det ändå: man fattar bättre beslut om man är pigg.

Jag vet att det är bra och viktigt att vila, och jag tar mig vila till exempel när jag känner att kreativiteten tryter, men också när tålamodet blir sämre. Det känns allt för tydligt. Det kan vara en medarbetare som behöver extremt mycket hjälp eller känslan av att ingenting händer – ”måste man göra allting själv” … Nu är det oftast bara en känsla, även om det stämmer ibland, men känslan ger mig en indikation på att det är dags att vila, ta helg, göra ingenting och bara vara.

Vila är grundläggande för både framgång och hälsa. Och även för lycka, om jag nu ska bli riktigt djup. För mig kan vila vara jobb. Jag älskar nämligen nar jag kan – som nu i helgen – slappa i soffan med en kopp kaffe på soffbordet och datorn på magen. Där någonstans är min referens på en bra dator: den får inte vara större än att jag kan somna med den på magen utan att den stör mig.

Vila kan också vara ett träningsläger. ”Äta, sova, träna, repetera.” Jag älskar det också. Önskar att jag var på träningsläger oftare. Jag tror att jag skulle må riktigt bra av att ha ett träningsläger någon gång i månaden eller så. Då skulle jag helt och fullt fokusera på att träna och sova, och låta allt annat lösa sig självt.

När jag tränar reflekterar jag och planerar allt jobb. Och ska jag vara superärlig så jobbar jag mer ju bättre tränad jag är. Mer exakt hur träning fungerar på mig kan jag utveckla i en annan blogg, om jag får feeling.

För att summera min helg; vilodagar är dagar då jag firar mina prestationer och samtidigt återskapar känslan av syftet med det man gör, så att man återvänder till jobbet med förnyad motivation och påfyllda energidepåer.

//Linda

Please follow and like us:

2 reaktioner på ”Det är viktigt att få till en riktig slapparhelg

 1. Hej Linda,Intressanta tankar. I dagens stressade samhälle så har vila blivit en bristvara.
  Om vi backar två generationer(minst) så kom vilan- visserligen ofta efter hårt kroppsarbete automatiskt pga det saknades elektrisk belysning. När mörkret föll så fanns inte så mycket mer att göra.

  1. Hej, tack jo ibland är det bra att reflektera och som du skriver det har hänt mycket och vi behöver verkligen tänka över vilan
   Ha det gott
   Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.