Entreprenör, Inspiration, Ledarskap, Nyhet

Som ledare bör vi inse att våra företag – såväl som vårt rykte – aldrig är bättre än de anställdas insatser och attityd.

När man läser om olika företags framgångssagor så visar det sig allt som oftast att det finns anställda som bryr sig lite extra om sina leveranser, som gör det lilla extra och som representerar varumärket på ett föredömligt sätt. Det är ofta enklare att identifiera ett dåligt företag än vad som gör ett företag bra.

Vi har växt ganska snabbt. För 19 månader sedan drog vi igång Blue Future, och var då tio anställda, i dag är vi 35. Av dem är det inte särskilt många vi har rekryterat via annonser, de har sökt sig hit av andra anledningar. En del läser om oss i sociala medier, några skickar in en spontanansökan, andra ringer för att höra om det finns någon väg in – och hittills har vi ofta kunnat erbjuda det, när rätt person hör av sig. Och det är inte sällan vi skapar, eller åtminstone formar, roller utifrån den personens profil och kompetens. Vi har tydliga mål om vår blå framtid, men resan är inte alltid spikrak. Ibland kan resans väg och hastighet bero på hur snabbt vi lyckas få in rätt medarbetare, men får vi känslan av att det är en potentiell Blue Future-stjärna som hör av sig försöker vi ta tillfället i akt.

Att personer söker sig till oss spontant beror såklart mycket på attityden hos våra anställda, uppenbarligen ger de signaler som gör att folk söker sig hit. Och det känns fantastiskt! Jag har funderat på vad jag själv skulle gå igång på om jag skulle söka mig en ny arbetsplats. Förutom att just jag är lite knäpp på så vis att jag dras till företag som behöver något av en extraordinär insats, så gillar jag när företag jag kommer i kontakt med kännetecknas av entusiastisk energi. Känner jag spänning, optimism och glädje så är det bra tecken, tycker jag. Jag brukar titta på hur de investerar i sina anställda, om de ser sina anställda som anställningsbara. Dvs om de utvecklar sina medarbetare så att de skulle kunna blir intressanta även för andra företag eller om de ser sina anställda bara som en slags utförare.

Nu är det ju som så att inget företag är perfekt. Även de bästa gör sina misstag. Men då är ju det intressanta om man lär av misstagen eller om man bara kör på som vanligt. Även om problem inte alltid kan lösas omedelbart, så är det faktum att ett företag vänder sig till sina medarbetare för rådgivning en positiv signal. Det är ett tecken på att det finns utveckling och ambition. Jag brukar också spana in medarbetarna; ser de glada ut, sprudlar energin, kan man se energiska samtal osv. Ja, då är det ytterligare en check.

Ja, det är väl helt enkelt den arbetsplatsen man vill bygga. Man vill se inspirerande turbin- och propellerslipare, svetsare, montörer, konstruktörer, projektledare, ekonomer osv. Deras inspiration gör att folk söker sig till oss innan vi hinner annonsera.

//Linda

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.