Entreprenör, Inspiration, Ledarskap, Nyhet

Entreprenörskvinnor vs -män – funderingarna

Rubriken känns nog lite stor, och jag har inte för avsikt att djupdyka i den debatten. Det finns så många andra som är mer lämpade för det. Men jag tänkte ändå reflektera lite.

I likhet med så många andra kvinnor råkade jag utför ”lilla-gumman-attityden” för ett par veckor sedan. Det händer mer och mer sällan men ibland så dyker det upp kränkta gubbar. Och jo, jag tar mig faktiskt friheten att kalla dem gubbar. I det stora hela tycker jag väl mest synd om dem. Jag är kanske mer hårdhudad än en del av mina medsystrar som drabbas oftare och hårdare. Men man ska inte behöva vara hårdhudad, och de ”kränkta gubbarna” borde faktiskt veta bättre, men nog om det.

Som kvinnlig entreprenör jämförs jag ofta med manliga entreprenörer, vilket kan vara spännande och samtidigt lite sorgligt på något sätt. Jag har funderat lite kring det där och om det är någon skillnad.  Jag tror att kvinnor ofta är mer ärliga om hur våra verksamheter går, lite mer transparenta. Kvinnor har i regel lättare att öppna sig, att vi oftare delar med oss av våra misslyckanden och motgångar eftersom – det här är min egen teori – vi har mindre ego knutna till framgång och motgång. Vi lägger mindre prestige i utfallet. Och jag menar att det är bra egenskaper: jag tror på att dela med sig av sina med- och motgångar för att hjälpa varandra att lyckas mer.

Jag tror också att kvinnor är betydligt mer medvetna, mer emotionellt intelligenta och har en bättre blick för den mänskliga sidan av verksamheten. Ibland kolliderar mänskliga och affärsmässiga intressen, och då behöver man vara streetsmart och använda sina emotionella talanger. För som jag skrev i min förra blogg; utan våra anställda, kunder och leverantörer så hade vi inget företag.

Vi lever i en värld där kreativitet är en oerhört central beståndsdel i verksamheten. Vi måste vara kreativa i alla möjliga aspekter för att driva företaget och för att verkligen driva företaget framåt. Och jag lever i tron att kvinnor – om jag nu tillåter mig att generalisera – är mer öppna och mottagliga för att se värdet i kreativitet.

Någonting säger mig att jag får anledning att återkomma i ärendet …

//Linda

Please follow and like us:

1 reaktion på ”Entreprenörskvinnor vs -män – funderingarna

  1. Hej Linda, jag håller med dej i din”analys”.
    Detta märker vi nog många gånger när kvinnor går till banken för att starta upp sin första firma. Tack vare att de är mer transparanta så är det inte lika lätt att få startkapital.
    Mannen är snabbare att berätta hur förträfflig han är- och satsar lite högre i låneansökan.
    Bara lite funderingar. Mvh Per-Lennart Olsson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.