Entreprenör, Fartyg, Inspiration, Ledarskap, Nyhet, Propeller, Service

Ett erbjudande man inte kan motstå

I skrivande stund sitter jag på morgontåget till Stockholm. En heldag med styrelsemöten väntar. Oftast är det riktigt stimulerande att jobba i en styrelse. Har man rätt sammansättning kopplat till egenskaper och kompetens blir det många bra och konstruktiva diskussioner. Men det där med att ”sitta i en styrelse” tycker jag är bullshit; man jobbar ju i en styrelse, men det var ett litet sidospår. Temat för dagens tankar kommer från ett arbete jag under helgen och nu på morgonen gjort tillsammans med en kollega. Vi har arbetat med att ta fram en teknisk rapport till en kund som faktiskt hade något av en kris. Ja, en ganska rejäl kris om man ska tala klarspråk. Ett fartyg som råkade ut för en rejäl grundstötning, vilket ledde till ett längre driftstopp, måste faktiskt klassas som en kris.

Vi som företag – och då tänker jag inte bara på Blue Future Marine som har marina kunder – utan även de andra bolagen i koncernen, försöker alltid att addera något mer än det våra uppdragsgivare har beställt. Vi strävar efter att de ska vända sig till oss för att vi ger mer än de förväntat sig. Det kan vara service, kunskap, goda råd eller något annat som ger mervärde. Det brukar vara så att när vi väl börjat arbeta med en kund börjar de märka hur vi arbetar med kvalitet, service och mervärde och då blir kundupplevelsen en viktigt i del i vårt säljarbete. ”Jo, men du vet, vi finns där om det händer något …” kanske inte räcker som insats i försäljningsarbetet. Vi anstränger oss väldigt mycket för att paketera oss som ett serviceföretag, i alla våra affärsområden. Så när kunden frågar oss varför de ska välja just oss och vad som gör vårt erbjudande annorlunda jämfört med andra alternativt (oavsett om frågan kommer rent konkret eller om den finns i deras tankar) så är det viktigt att vi har klart för oss vad vi gör annorlunda, om det är relevant för kunden, och att vi kommunicerar det och – viktigast! – lever upp till det. För vi vill ju verkligen att kunder ska vända sig till oss. Det är ju deras förtroende som vi lever på.

Åter till den tekniska rapporten. Den gjorde vi till en kund där vi såg att de behövde stöd i sammanhanget. Det var ingenting hon bad om, men som vi erbjöd om när kunden bad oss om råd. Jag tror att vårt långsiktiga tänk är en enorm fördel när man jobbar med snabba affärer som till stor del kretsar kring service. Om vi inte får betalt för det ”lilla extra” nu, så är det ändå vår ledstjärna att vi får det senare.

Man skulle kunna kalla vårt fokus för ”överlägsen kundservice”. Syftet är att skapa den bästa upplevelsen för kunderna. De kontaktar oss för att de behöver hjälp och då ska vi förstås erbjuda hjälp. Det är klart att även vi har kunder som bara ska en snabb leverans till lägsta möjliga pris. Kanske inte alltid ett drömscenario, men vi tar naturligtvis tacksam emot även de uppdragen med ett leende på läpparna. Vi har även kunder som vill ha utbildning, som exempelvis i uppdraget med fartyget som gjorde en grundstötning. Här diskuterade vi även hur en förändrad design av propellerblad skulle påverka fartygets hastighet, minskad bränsleförbrukning och minskade vibrationer. Alltså flera ekonomiska och miljömässiga fördelar. Så under tiden fartyget stod still gav vi dem ett rejält mervärde i form av goda råd som omsattes till konkreta fördelar. Väldigt god magkänsla dessutom.

Det ligger i vår instinkt att vara innovativa och att sträva efter nya infallsvinklar och kunskaper. Så när jag nu har några minuter kvar innan tåget är framme i Stockholm ska jag fortsätta skriva på vår plan som beskriver hur vi ska bli ännu bättre in om ett för oss nytt område. Det är inte ett område där jag kan speciellt mycket, men jag har ändå en ungefärlig bild av vart vi är på väg. Den bilden delar jag med människor som har rätt egenskaper och kunskaper – och sedan kör vi! Vi ska ge dem ett erbjudande de inte kan motstå.

//Linda

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.