Entreprenör, Inspiration, Ledarskap, Nyhet

Welcome back to the Blue Future – nu kör vi!

Nytt år och tid för reflektion. Fast reflekterar gör jag ju mest hela tiden. Den här bloggen är varje gång någon slags reflektion …

I förra årets sista blogg konstaterade jag att jag borde fira mer. Det var ju till och med ett löfte. Och det har jag tänkt att hålla! Ni som följer mig här kommer att få ta del av vad vi firar. Kanske inte riktigt allt, men åtminstone de mesta. Som sagt, det är ett nytt år, och ofta tänker man på nya mål för året som ligger framför en. Och det finns i mina tankar också. Osökt kom jag att tänka på ett citat jag gillar: ”Rädda människor tänker inte nytt”. Minns inte vem citatet kommer från, men håll med om att det är träffsäkert.

Hmm, undrar hur mycket rädsla som står i vägen för företagare och deras företag att utvecklas till sin fulla potential. Jag vet att det är klyschiga begrepp, men i brist på bättre menar jag att det ligger något i det. Rädsla är en ganska komplex känsla. Rädslan kan vara listig och ligga djupt undermedvetet. Det innebär att det inte är säkert att man ens själv kan identifiera känslan. Och då är det såklart lite besvärligt att hantera den. Men när rädslan att göra fel är starkare än längtan att göra rätt blir det förstås svårt att skapa stordåd. Rädslan och tveksamheten blir ju i princip självuppfyllande.

Så jag, som är lite galen och har svårt att hålla mig innanför boxen när jag funderar på vad jag vill eller vad vi som företag kan åstadkomma, trivs alldeles förträffligt när gapet mellan vad vi har gjort hittills och vi kan åstadkomma framåt är stort. Stort gap ꞊ spännande resa. Samtidigt vet jag mycket väl att inte alla drivs av ha ett stort gap mellan vad man hittills har gjort och vad man kan åstadkomma framöver. Vi är olika, men visst är det väl kittlande att lyckas med något utöver det vanliga? Höja omsättning med X %, öka vinstmarginalen med X % eller springa milen under XX minuter. Byt X till en siffra du trivs med. Prova sedan att byta till en siffra som kittlar ännu mer. Vilket tänkt scenario ger dig mest energi?

Nu tror jag att det finns människor som inte gillar ”gap” för att de är rädda. Vad händer om någon får reda på vem du verkligen är? Vad händer om du misslyckas? Om du brottas med de orosmolnen har jag ett par kom-ihåg till dig. För det första; många gånger är vägen till framgång kantad av misstag, misslyckanden och motgångar. För det andra; vad händer om du misslyckas? Är konsekvenserna av ett misslyckande verkligen så tunga att hantera? Alltså, vad är det värsta som kan hända? Eller är det till och med så illa att framgång kan upplevas som obekvämt? Att det kryper sig på en känsla av att man då lämnar den trygga identitet man har och skräms av tanken på att uppfattas om arrogant eller som en besserwisser ..? Hoppas verkligen inte det, för jag tycker tvärtom – att det är höjden av arrogans att inte låta sig själv eller sitt företag nå sin fulla potential.

God fortsättning!

/Linda

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.