Entreprenör, Inspiration, Ledarskap, Nyhet

Min hatkärlek till mingel

I förra veckans blogg skrev jag om vikten av att träna på det man vill bli bra på. Och apropå det jag skrev fick jag frågan om det går att träna på saker man egentligen ogillar skarpt. I det här fallet rörde frågan att mingla. Och ja, det är väl klart man kan. Så vitt jag vet är det väl ingenting som är omöjligt. Men det som är riktigt svårt brukar ta lite längre tid. Personligen skulle jag ljuga om jag påstod att mingla är det bästa jag vet. Dock har jag sett fördelarna av att kunna mingla, och jag har också halvt om halvt börjat lära mig att tycka om det. Normalt är det såklart ganska ofarligt, människor i allmänhet är väldigt vänliga, så om du bara utrustar dig med ditt trevliga leende på läpparna har du kommit långt. Men – om du är en person som letar upp ett ledigt hörn, tar fram mobilen och låtsas kolla din e-post för femtioelfte gången, bara för att slippa prata med någon obekant och för att ingen ska komma fram till just dig – då har du nog lite att jobba med … Och min gissning är att du i så fall hatar nätverkande, är rädd att du ska råka säga någonting dumt, inte kunna ge bra svar på någon lurig fråga, eller känna att du inte har något att säga alls så det blir tyst. Du vet den där pinsamma tystnaden som får varje sekund att kännas som minuter, och en växande känsla av obehag sprider sig i kroppen.

Men vet du vad, jag tror att man ska försöka fundera lite mindre på sig själv. Se till att verkligen intressera dig för andra människor. Fundera ut ett par tre frågor som du faktiskt vill ha svar på, oavsett vem du råkar få framför dig. Frågor du själv skulle vara beredd att ge svar på om de ställdes till dig. Den kombinationen kan leda till en välbalanserad dialog. För ingen vill väl samtala med någon som bara pratar om sig själv utan att visa intresse för den man pratar med? Så var beredd på att avslöja något om dig själv. Du har säkert ett flertal spännande historier från din vardag om du bara tänker efter. Berätta något som får dig att framstå som intressant, rolig, sympatisk eller smart (om det är möjligt …) och som sagt; ställ frågor och ta till dig de svar du får.

Som sagt, mingel kommer inte helt naturligt för mig, men vid ett tillfälle fick jag tillfälle att studera ett riktigt fullblodsproffs. Hon var fantastisk! Hon gav tips och rekommendationer av olika slag, smart kopplat till den person hon pratade med: prova den här ölen, har du läst senaste magasinet eller en viss författares senaste bok osv. Hon uppfattades som intresserad och omtänksam, och dialogen startade upp direkt och flöt på naturligt.

Som med så mycket annat går kvalitet för kvantitet. Kanske du ska vara nöjd om du har ett givande samtal eller möte under ett mingel. Ett möte du kan följa upp eller som gav dig inspiration och mervärde. Kanske kan du återkomma till den personen och säga just det. Det tror jag uppskattas. Att springa runt och dela ut så många visitkort du kan tror jag däremot inte uppskattas och inte heller ger dig någon fördel. Och precis som med allt annat du vill bli bra på gäller det att träna och att inte förvänta sig resultat efter första försöket. Kan jag så kan du. Och vem vet, vi kanske ses i minglet. Då kan vi träna på varandra.

Hälsningar

Linda

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.