Entreprenör, Inspiration, Ledarskap, Nyhet

Måndag är bästa dagen.

Tiden går fort när man har roligt. Och just nu så går tiden så fort att jag inte riktigt hunnit att blogga och reflektera så ofta som jag skulle önska.

Vi har under en tid haft minst sagt fullt upp. Fullt upp med att få fart på den nya koncernen Blue Future. Läget är under kontroll, saker och ting börjar så sakteligen falla på plats – även om det såklart finns massor kvar att göra. Och när vi har kommit så långt väcks samtidigt min lust att blogga och min nyfikenhet på att intervjua människor igen. Kanske min version av vårkänslor, vad vet jag.

Framgångsrika företag är en förutsättning för tillväxt och välstånd. Hur många gånger har vi inte hört det förut? Men förutsättningen för att skapa framgångsrika företag är inställningen och attityden till entreprenörskap hos dagens och morgondagens människor.

Nog visste jag att det skulle dyka en massa hinder på vägen – eller förlåt, möjligheter till mental utveckling – när man satt med avtal efter avtal, alternativa finansieringsupplägg, administration och massa frustration innan alla bitar började hamna på plats. Men trots frustration som kan komma krypande är det bara att konstatera att det ändå bara är en liten del av vad det innebär att starta upp något nytt.

För det som verkligen skapar tillväxt är människors möjligheter och motivation att genom egna insatser – individuellt eller kollektivt – bidra till utvecklingen. Och här kommer världens vanligaste floskel: Ålder är en bara en siffra. Men som så många andra floskler är den väldigt sann. Det finns ”gamla” ungdomar och det finns pigga och flexibla åldringar. Så ålder som mått är mindre intressant än inställning och förändringsbenägenhet.

Och att lyckas förändra något handlar till stor del om att övergå från ett tillstånd till ett annat – det behöver ingen djupare värderingsanalys. Men det är sällan det görs med en ”quick fix”. Att driva förändringsarbete kräver kunskap, energi och tålamod. Inte minst tålamod! Kom ihåg att även om du gör alltid rätt tar det tid innan du når det resultat du strävar efter. Har du uthållighet bär du på en värdefull egenskap.

Det vi vet – jo, jag vågar faktiskt påstå att vi vet – är att arbetslivet är, och kommer att vara, under ständig förändring. Så förändringskompetens är något vi alla behöver vara utrustade. Det ligger mycket i Darwins konstaterande, ”survival of the fittest”. Det betyder också att när man ges möjligheten att jobba med människor som bär på den rätta inställningen ska man vara tacksam, för det är hur kul som helst. Måndagar är bästa dagen!

//Linda

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.