Entreprenör, Inspiration, Ledarskap, Nyhet

Smidigt arbetssätt – är du redo?

På Blue Future har vi tre ledord. Ett av dem är ”smidig”. Nyligen hade jag en diskussion med en av våra nya kolleger om vad det egentligen innebär att vara smidig.

Det kan tyckas självklart att man vill vara smidig, och för många är det inga konstigheter utan man ser det som självklart. Så självklart att man inte ens tänker på att man har ett smidigt arbetssätt och en attityd som präglas av det.

Med smidighet avser vi vår förmåga att snabbt förändra och anpassa oss till nya förändrade omständigheter och förutsättningar i arbetsmiljön. Det kan vara allt från en irriterad kund eller en leverantör som inte kan leverera så att en tidsplan skjuts i sank till en medarbetare som tycker att hans/hennes vardagsrutiner inte går att rucka, för att vi snabbt ska kunna mobilisera kraft och ta oss an den förändring som krävs. Per definition är inte ett företag sina faciliteter, utrustning, processer, metoder och teknik – företaget definieras av det värde man skapar för sina kunder.

Vi behöver vara smidiga för att vara ett värde för våra kunder. Och vi behöver vara uthålliga över tid. Utan våra kunder är vi inte mycket.

En arbetsplats måste vara smidig för att snabbt kunna öka värdet för sina kunder, sina medarbetare och för sina ägare.

Nu är det ju förstås inte så enkelt att det bara är att skaffa sig värdeord och sedan köra på i vanliga hjulspår. Att sträva efter att vara en genuint smidig arbetsplats med smidiga medarbetare skapar en del utmaningar med arbetsmiljön. Det behöver vara lite färre regler och lite mindre kontroll. En del chefer gillar inte det, men jag är fast övertygad om att när vi har ett smidigt sinne för att lösa kundernas utmaningar har vi också ett engagerat gäng med mångfald som också ger ekonomiska fördelar.

Som företag har vi ett ansvar för att kontinuerligt utveckla kompetensen hos våra medarbetare. Och att förse dem med verktygen som hjälper dem att bättre och snabbare reagera på nya affärsutmaningar och värdeskapande.

//Linda

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.