Entreprenör, Inspiration, Ledarskap, Nyhet

Sila mygg och svälja kameler

Folk i min närhet hör mig titt som tätt använda uttrycket ”sila mygg och svälja kameler”. Det har lett till att jag får en del frågor. Bland annat blev jag för en tid sedan kontaktad av en man som jag coachade när jag för några år sedan jobbade på Utveckla Ledare. Den här mannen upplevde sig stressad och behövde hjälp att sortera och prioritera. Han hade svårt att se orsakerna till att han ideligen hamnade på detaljnivå fast hans behov av att lyfta blicken var större. Och trots att han var helt och fullt medveten om problemet hamnade han i ”detaljfällan” gång på gång.

Ärligt talat så har jag inget glasklart svar på varför han och många andra ”hamnar” där gång på gång. Men det är ganska vanligt, och man får se det från fall till fall. Jag vet i alla fall att det förekommer att man inte är helt ärlig med sig själv och faktiskt väljer – medvetet eller omedvetet – att ducka de riktiga problemen för att istället ägna sig åt de bitar som känns mest komfortabla. Och då blir ju begreppet ”hamnar” inte riktigt en korrekt beskrivning av situationen. Kanske dags att lämna sin bekvämlighetszon?

På samma sätt finns det olika anledningar till att organisationer hamnar i detaljer när man behöver ha helikoptersyn. Och i andra fall har man helikoptersynen påkopplad och förbiser detaljerna. En viktig förutsättning för utveckling och framgång är att ha fokus – rätt fokus! Att fokusera på ett färre antal saker och göra dem riktigt bra, istället för att leka bollkonstnär och göra många saker lite halvdant och inte gå i mål med dem. För risken är stor att du tappar en av de där bollarna – vilken av dem ..? – och måste plocka upp den igen, vilket naturligtvis tar tid och energi. Och vad händer med de andra bollarna då? Det kan lätt leda till en negativ spiral som gör dig och organisationen händelsestyrd.

Så, när du valt vad det är du ska fokusera på, så är nästa steg att definiera vilken detaljnivå du behöver jobba på för att nå optimalt resultat. Undvik då att gräva fast dig i detaljer om det inte är nödvändigt. Lyft blicken så kommer du upptäcka att där finns det så mycket mer att se.

//Linda

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.