Entreprenör, Inspiration, Ledarskap, Nyhet

Det är klart att allt bara blir värre

Att vara bitter är ju inte så jäkla charmigt, och inte gör det en organisation bättre heller. Och man kan fundera på hur bittra människor mår egentligen. Bitterhet påverkar relationer kraftigt, då det ofta uppfattas som att de ältar samma sak ideligen. Vilket jag tror i sin tur tyvärr leder till att medmänniskor slutar att lyssna, och – vilket inte heller är så klädsamt – det kan leda till att man blir bemött med raljans. Och jag måste nog bekänna att jag är en av dem som kan hamna där.

Jag är inte helt säker på att jag har full koll på vad bitterhet egentligen är, och framför allt vet jag inte hur det känns när man fallit sååå jäkla djupt i sin bitterhet. Jag tänker att bitterhet är en känsla som grundas i att man känner sig orättvist behandlad. Man kanske upplever att hela världen borde förändras, utom en själv. Men säker är jag inte. Och jag är medveten om att inte borde skoja om det heller.

Men om man nu vill raljera lite ändå – för att försöka att på ett lite humoristiskt vis sätta ljus på problemet – så föreslår jag att man kan testa följande punkter. Jag menar att det kan vara en bra början, om man nu är sugen på att verkligen ta in känslan.

  • Se för Guds skull till att inte förlåta. Bevara varje oförrätt som ett framtida vapen mot andra. Du ska alltid ha ett ”minns du den där gången” i beredskap.
  • Stör dig på människor. Troligen är de födda med mer tur än du. Och vem vet; de tjänar säkert mer än du också. Dra dem över en kam.
  • Jobba hårt med inställningen att det aldrig kommer att bli bättre. Och det gäller allt! Har det varit illla i 40 år kommer det självfallet att vara lika illa i 40 år till.
  • Övergeneralisera! Baserat på allt negativt så kan det ju vara bli värre. ”Ger man dem lillfingret så tar de hela handen”. ”Vad var det jag sa”. ”Det är ingen idé, vi har redan försökt en gång”. Och så vidare …

Det här kan vara en bra början; ser du bara till att fokusera på problemen så kommer du att ha dem nära dig. Nej, nu måste jag skärpa mig! Hur var det nu? Man skulle inte raljera va ..?

Tillbaka till den allvarliga sidan av det här. Visst, bitterhet är inte så vackert och inte så attraherande. Men det kan faktiskt vara i allra högsta grad förståeligt och förlåtligt. Man vet ju inte vad den personen har varit med om, vare sig på jobbet eller privat. Är det så att en bitter person förpestar dig dag, så fundera inte bara på allt negativt de säker och utstrålar, utan försök fokusera på hur du kan hjälpa dem att lösa bekymmer och hamna i mer positiva tankebanor. Det är naturligtvis inte alltid så lätt, och risken är att man ger upp. Men ta hjälp av andra och försök att vara storsint. Det är omöjligt att dra jämnt med alla, men se till att ingen tar din energi.

//Linda

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.