Entreprenör, Inspiration, Ledarskap, Nyhet

Har arga människor alltid rätt?

Det var ett diskussionsämne jag haft med kolleger och vänner den senaste veckan. Det började med att jag och vår kommunikationschef Per diskuterade arga bilförare, då vi kom in på det där med att människor som är arga eller upprörda alltid upplever att de har rätt. Men frågan är – har de det?

Alla hamnar vi i situationer där vi behöver hantera ilska, frustration och upprörda känslor, och det är klart att det påverkar oss. När folk är arga är det inte vad du säger, utan hur du får dem att berätta mer om sin ilska, som gör det möjligt att lösa situationen. För det är först när de fått ur sig alla negativa känslor som konversationen åter kan bli konstruktiv. Arga människor byter sällan åsikt förrän känslorna svalat. Det är ju egentligen grundläggande, men det kan vara svårt att nå någon som är så arg att hon eller han bara skriker. Och ju högre den skriker ju säkrare är personen på att hon eller han har rätt.

Men helt uppriktigt; alla känner vi väl någon som i heta diskussioner omvandlas från människa till betongvägg. Den där personen som är övertygad om att hon eller han har rätt, och såklart vägrar ändra sina åsikter eller ens ta in nyanser – trots att någon annan lägger fram rimliga argument. Det går liksom inte fram. Visst, självförtroende är bra, ingen tvekan om den saken. Men hybris har aldrig varit charmigt. Det är i alla fall utmanande att hamna i de situationerna där tålamodet prövas. Och det kanske är så att vi alla kan bli den där oresonlige emellanåt. För att ha rätt ger ju en väldig tillfredsställelse, det är det nog ingen som kan neka till.

Jag har läst någonstans att människor som överskattar sin egen förmåga också tenderar att bli blinda för andras. De lever i visshet att de själva är och kan bäst, och har väldigt svårt att se att någon annan skulle kunna bättre. Vet inte i vilken utsträckning det stämmer, men det är i alla fall en intressant teori.

Svaret kanske är att arga människor alltid har rätt. Åtminstone enligt dem själva.

Hur som helst så ska man välja sina fajter. Alla fajter kan man inte vinna. Samtidigt som det finns andra fajter man måste vinna, och det är de man bör ta.

//Linda

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.