Entreprenör, Inspiration, Ledarskap, Nyhet

Det är viktigt att ha roligt ihop

I fredags hade jag förmånen att få med mig en hel busslast med arbetskompisar från Blue Future till Karlstad och SM i friidrott. Tanken var att vi skulle hänga där, umgås, äta god mat och titta på fantastiska idrottsprestationer. Och det blev precis så bra som jag hade hoppats på. Tävlingarna var hur spännande som helst, humöret på topp och det var sjukt mycket skratt. Tiden gick så fort att jag helt glömde bort att ta bilder för att dokumentera vår toppenkväll.

Arrangemanget runt hela SM-helgen var fantastiskt – all heder åt IF Göta – men jag tänkte inte gå in på det just nu, utan istället reflektera kring de relationer man som kolleger skapar med varandra när man inte är på arbetsplatsen, och vad det i sin tur ger såväl på det individuella planet som för arbetsplatsen. Vår verksamhet i Kristinehamn bedriver vi i tre verkstäder, vi har tillhört samma organisation i ungefär ett halvår. Så det är inte så att alla känner alla. Åtminstone inte än. Om man läser management litteratur så återkommer man där alltid till att framgångsrika företag bygger på relationer. Relationer mellan arbetsgivare, anställda, leverantörer, kunder och andra interna och externa intressenter.

Det finns naturligtvis många anledningar till att det är viktigt att ständigt arbeta för att öka gemenskapen på en arbetsplats. Ofta kommer just ”trevliga kolleger” högt upp på listan över vad som är för viktigt för att skapa trivsel på jobbet. Med andra ord är det värdefullt att skapa en skön ”vi-känsla” i syfte att bli, eller fortsätta vara, en välmående arbetsplats. Att prata, umgås, bli lyssnad på och bekräftad ger oss energi som gör att vi ser fram emot att gå till jobbet. Och att vi gör det med ett leende på läpparna varje dag. Självfallet påverkas då även själva arbetsinsatsen i positiv riktning.

En annan stor fördel med att umgås och faktiskt prata på jobbet är att vi växer som individer. En god stämning på en arbetsplats märks så snart man kommer i genom dörren. (Du kanske minns att jag skrev om det i förra veckans blogg också.)

Vi (nu tänker jag på mig och mitt team) kan bli betydligt bättre på att hitta på aktiviteter, och jag anser att ledningen måste jobba aktivt med den frågan. Både när det gäller relationer mellan chefer och medarbetare, och förstås kolleger emellan.

Jag måste få avsluta med att konstatera att humor aldrig ska underskattas. Jag tror att det har något med endorfiner som ger välbehag att göra. Humor är en mycket bra grund att bygga en arbetsplats på. Där det skrattas händer det bra saker.

//Linda

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.