Entreprenör, Ledarskap, Nyhet, Service

Det blev ingen bilaffär med yogamatta och rosa mysbyxor

Det blev ingen bilaffär med yogamattor och mysbyxor

I förra veckan tänkte jag att det var dags att byta bil. Effektiv som jag är så stannade jag till hos en av Karlstads större bilhandlare, på väg till en annan aktivitet. Jag skulle nämligen på yoga. Så klädd i mysbyxor och med min yogamatta i handen dundrade jag in, men förhoppning om en snabb affär. Jag hade ju liksom redan bestämt mig, så för att vara ärlig hade ju jag faktiskt nästan gjort jobbet åt säljaren, så från hans eller hennes sida krävdes en minimal insats. Bara att casha in stålar för en bil, strax innan stängningsdags. Borde väl låta som ljuv musik, kan man tycka. Men – ingen reaktion. Absolut ingen som försökte hjälpa mig. Hallå!? Nu är jag ju lite knäpp, så jag tyckte det här blev till en intressant studie som jag vill känna på lite mer. Jag började fundera på om det var för att jag hade mysbyxor på mig. Eller om det var för att jag hade en ihoprullad yogamatta under armen. För det kan väl inte bero på att jag är tjej? Hoppas inte det, det är ju i alla fall 2019, även i bilaffär.

I ett kort ögonblick lyckades jag faktiskt fånga en säljares uppmärksamhet. Kanske inte direkt full uppmärksamhet, för jag ställde en fråga om en detalj och fick ett svar – utan att han lyfte blicken från sin dator. Jag tackade och hoppades förstås att han skulle släppa sin dator för ett ögonblick och visa lite intresse. Men nej. Jag fortsatte försöka bli kund genom att berätta att jag tänkte köpa bilen kontant, tänkte att det kanske var lockande för säljaren. Men inte ens då släppte han sin dator med blicken.

Hmm, är det yogamattan som ställde till det för mig? Eller mysbyxorna? För visst brukar det låta fint, det där med att man får se ut som man vill; ”vi dömer ingen utifrån klädsel”. Eller utgår man ifrån att en mysyogatant i rosa mjukisbrallor köper inga bilar? Är det det jag ska förstå?

Innan vi lämnar min lilla studie i säljteknik i bilvärlden, så ska jag kort berätta om fortsättningen. Jo, jag gick faktiskt tillbaka dagen efter. Nu i lite mer proper klädsel. Efter 15 minuter hade jag köpt en bil.

Säljare är ett av få yrken som helt initierar sina arbetsuppgifter. De måste alltså hitta på något om de inte vill fokusera på att kontakta sina kunder. I någon mening är vi alla säljare i våra verksamheter. Vi behöver alla vara intresserade av våra kunder – oavsett vilken roll vi har. Det gäller internt också. Du behöver helt enkelt sälja in dig och din kompetens. Du säljer så fort du går in i en verkstad eller ett kontor. Om du är glad och ler mot folk är du säljande. Om du alltid ser jättesur ut kommer du knappast att bli tillfrågad om att få göra roliga saker. Och du måste själv ta initiativ, knacka på någons dörr, eller någons rygg och bjuda in om du vill göra något som du tycker är viktigt.

Nu drog jag kanske iväg från grundstoryn, men jag tycker det är ett viktigt sidospår. Konkurrensen är stor, både internt och externt, så om vi vore bättre på att våga visa oss själva och vad vi är duktiga på, så skulle vi fler nöjda kunder. Såväl internt som externt. Mer kul på jobbet!

Så, för att avsluta med floskel; framgång bygger till stor del på din insats. Ju snabbar du kommer igång, ju mer framgångsrik kommer du att bli.

//Linda

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.